Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 10:21 - Да живее Луцифер, Сатаната да пропадне в ада!
Автор: lucan Категория: Други   
Прочетен: 5415 Коментари: 1 Гласове:
1




Всички знаят какво е зло. Всеки носи в ума си образи, които символизират ужаса от изконната лукавост: изпълзяващите от кулите близнаци на 11 септември пушеци и пламъци, накарали света да застине, купищата хилави тела в нацистките лагери на смъртта, хилядите хилещи се черепи от лобните полета на Пол Пот, пищящо голо момиче, покрито с напалм, което тича към камерата… Ужас, агония, война, смърт връз смърт. Въпреки че всичко това е човешко дело, описваме тези исторически жестокости с думи като “сатанински”, споменавайки името на вечния враг, Сатаната, олицетворение на всичко ужасно, отвратително, трудно за вярване. Сатаната като физически обект може да съществува, а може и да не съществува, но той е мощна метафора за всичко от лошо по-лошо. Само че тази книга ще пее песни във възхвала на друга много силна метафора – Луцифер, който, ако го разберем правилно, не е Нечестивия. Той е духът на човешкия прогрес, стремежът да учиш и да се развиваш, да си независим, изпълнен с достойнство и духовно свободен. “Луцифер” буквално означава “този, който носи светлина”, просветителят, и тази книга ще изследва точно в този дух начина, по който вярата в ценностите, представлявани от него, са формирали света, юдейско-християнския Запад и начина, по който търсените от него свободи бързо се разпадат.

image

Както пише големият френски окултист и мъдрец на ХІХ век Елифас Леви: “Няма нищо по-абсурдно и безбожно от това да свързваме името на Луцифер с Дявола, да го превръщаме във въплъщение на злото. Интелектуалецът Луцифер е духът на ума и любовта; той е Светият дух, а физическото същество Луцифер е велик носител на универсален магнетизъм. ”

image


В мрачното минало, в дните на горене на вещици и масово лицемерие, е имало малко признати свободи. Днес, когато се опитваме да наложим западната демокрацията, изглежда сякаш имаме цялата свобода, която искаме и от която се нуждаем. Но не е така: отровният фашизъм на политическата коректност и нейните смразяващи кръвта алюзии с Оруел, както и растящата заплаха от фундаментализъм от всякакъв вид, показват, че основните ни свободи са в опасност. И от двете страни на Атлантическия океан бюрокрацията задушава блестящия образ на истинския Луцифер, а никога не сме имали повече нужда от него. С разпада на образователната система сме залети от невежество, нихилизъм и липса на самоуважение, които се превръщат в гняв, насилие и престъпност, от една страна, и в опасно догматична религиозна вяра, от друга. И двете тенденции представляват своя собствена форма на злото, и двете заплашват бъдещето на културата ни. Ако само за миг поспрем и станем честни и обективни, ще чуем надигащия се вик на Утринната звезда – Луцифер, целият в светлина и надежда. Да пуснем светлината в нас!


Тагове:   Луцифер,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - 6 wings mean 1 truth
06.09.2010 19:12
Не сме готови за това ... ако се случи ще умрем в агония .....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lucan
Категория: Други
Прочетен: 25627
Постинги: 3
Коментари: 2
Гласове: 128
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031